Presedintele Traian Basescu i-a starnit o reactie nervoasa presedintelui francez Nicolas Sarkozy la Summitul UE dedicat situatiei din Libia atunci cand a pus la indoiala faptul ca statele membre ale UE ar trebui sa recunoasca imediat Consiliul National de Tranzitie al rebelilor libieni. Pozitia presedintelui Romaniei a fost similara cu cea a delegatiei di Bulgaria care a tinut sa aminteasca ca in cazul celor asistentelor medicale retinute in Libia sub acuzatia de infestare intentionata cu SIDA a unor copii acestea au fost torturate tocmai de membri ai acestui Consiliu. Un incident similar intre presedintele Traian Basescu si seful statului francez, Nicolas Sarkozy a avut loc la sfarsitul anului trecut, la summitul NATO de la Lisabona (vezi video).

Potrivit informatiilor oferite de EuObserver a fost necesara interventia la calm adresat de Angela Merkel pentru a potoli spiritele.

"Le-am explicat liderilor UE, ca reprezentantii acestui consiliu din Benghazi sunt oameni care au torturat cadre medicale bulgare opt ani si ca acest lucru ne-a costat aproape 60 milioane dolari", a declarat jurnalistilor premierul bulgar Boiko Borisov, la summitul european de la Bruxelles care mai acuza ca regimul de la tripoli nu a declansat niciodata macar o investigatie preliminara in acest caz..

Acuzate ca au infectat in mod intentionat peste 400 de copii libieni cu HIV, asistentele medicale bulgare au fost in cele din urma eliberate in dar doar dupa ce Bulgaria a acceptat s aplateasca despagubiri Libiei de 60 de milioane dolari.

EuObserver pune pozitia comuna a Bulgariei si Romaniei fata de Franta si pe de dezamagirea provocata de neaderarea la termen la spatiul Schengen ca urmare a opozitiei manifestata in principal de Franta si Germania.

Franta a mers mai departe cu toate acestea, prin trimiterea unui diplomat la Benghazi, joi, dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozy s-a intalnit cu doi reprezentanti ai rebelilor in aceeasi zi.

Adresandu-se jurnalistilor, Sarkozy a tinut sa raspunda acuzatiile ca tara forteaza prea repede lucrurile in situatia Libiei: "Nu cred ca exista vreo tara care a trecut de la dictatura la democratie perfecta. Nu putem sa spunem ca daca ai lucrat cu Gaddafi, prin urmare, nu vom vorbi cu tine. Ei isi risca acum viata si au pe umerii lor responsabilitati."

Scurt istoric

Traian Basescu a declarat vineri, dupa intilnirea cu sefii de stat si de guvern din UE, ca "Romania nu sustine in acest moment o solutie militara in Libia. Romania e total impotriva asumarii de catre UE a initierii si realizarii unei zone in care sa nu se zboare - no fly zone - lucru pe care l-am sustinut si in Consiliu. O astfel de misiune si-o poate asuma NATO, si nu UE".

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy a declarat joi ca Franta si Marea Britanie sunt pregatite de a lansa atacuri aeriene impotrivva fortelor lui Gaddafi daca populatia civila libiana va fi atacata aerian sau cu arme chimice.

Sarkozy a spus ca va indemna liderii europeni sa urmeze exemplul Frantei in recunoasterea conducerii rebelilor libieni, Consiliul National libian, potrivit Ria Novosti.

Franta a anuntat joi ca recunoasta Consiluil National Libian, gruparea rebelilor care lupa impotrvia lui Muammar Gaddafi, ca reprezentant legitim al poporului, fiind prima tara din lume care face asta lucru, potrivit Reuters.

Germania a respins insa recunoasterea Consiliului anuntatand c anu poate recunoaste si discuta decat cu un stat.

Deputati europeni ii solicita lui Cathrine Ashton sa initieze recunoasterea Consiliului national de tranzitie din Libia.

Rezolutia, semnata de toate grupurile politice solicita Uniunii Europene, solicita statelor membre sa fie pregatite pentru posibilitatea instaurarii unei zone cu interdictie de survol pentru a stopa violentele si criza umanitara din Libia.

VIDEO Sarkozy si Basescu, doi presedinti care gesticuleaza mult. Un eveniment similar la summitul NATO de la Lisabona

Un incident similar intre presedintele Traian Basescu si seful statului francez, Nicolas Sarkozy a avut loc la sfarsitul anului trecut, la summitul NATO de la Lisabona, atunci cand camerele televiziunilor l-au pe Sarkozy gesticuland extrem de agitat in fata presedintelui Basescu. Camerele au surprins atunci doar imagini insa nu si sunet astfel incat natura discutiilor nu a fost clarificata.

Traian Basescu a declarat la scut timp dupa incident ca nu a fost vorba de o cearta, ci doar ca, atat el cat si Sarkozy, gesticuleaza foarte mult (vezi foto), iar in acel caz seful statului francez ii spunea ca se grabeste foarte tare la o intalnire.

de Ionut Baias